logo-clar-de-llum-blanco
b espanab catalunya

Preguntes més freqüents:
 

La teràpia visual és un procediment novedós a  Espanya i  exercit per molt  pocs professionals al nostre país. No és així als  Estats Units  on aquesta teràpia porta en actiu més de 5 dècades.

L’oftalmóleg  tracta  malalties  oculars, així como la salut i la correcta visió dels ulls. És un professional que pertany  a l’àmbit de la medicina. L’optometrista, en canvi, és un professional funcional que es dedica a la cura de la visió  primària, és a dir, a aconseguir que el pacient  tingui competències suficients  per veure-hi bé. Hi ha molts tipus d’optometristes a part dels funcionals  i no tots ells fan servir la teràpia visual, poden exercir en l’àmbit de la visió infantil, visió  i aprenentatge , lents de contacte, etc.

És una teràpia que està dissenyada per  ajudar la persona a desenvolupar de forma òptima la qualitat de les seves habilitats visuals.  Previ a la terapia es fa un examen visual per comprobar que el baix rendiment a la feina o a l’escola es deu a deficiències visuals.  Els problemes poden ser diversos i  el tractament sol durar entre tres i quatre mesos. És una teràpia  semblant al treball fisioterapèutic  amb el cos, però  aquest treballa de forma  específica els ulls.

El rendiment escolar es veu millorat quan el procés de recepció d’ informació visual és òptim, encara que a vegades necessitem teràpies complementàries per  aconseguir el nostre objectiu. No existeix cap tipus de professional que  treballi totes les àrees de l’aprenentatge.

Abans de la teràpia visual es fa un examen visual complet per veure quines són les causes del problema a tractar.  D’altra banda, és possible que l’optometrista després de fer aquest l’examen  determini que el tractament hagi de ser altre.

Per poder llegir eficaçment, els ulls han d’enfocar i aliniar-se  de manera constant. Els  moviments que fem amb els dos ulls es denomina  convergència.  La convergència dels ulls s’adquireix durant els primers anys de vida. Quan tenim un problema de  convergència  i no podem llegir amb claredat  de prop  es quan diem que hi ha un problema d’insuficiència de  convergència.  Aquests són els  símptomes que pot provocar:

• Fatiga/cansanci ocular
• Mals de cap
• Dificultats per llegir o concentrar-se
• Rebuig a fer feines de prop
• Mrejos i mal estar

Amb ulleres i cirurgia  normalment  aquest problema no es soluciona. En aquest cas cal la teràpia ja que millora la coordinació dels ulls i redueix els símptomes durant la feina.

Sí. Sabent els paràmetres de visió del nen en referència a la seva edat, amb els instruments i proves apropiats per desenvolupar les proves. Pràviament s’ha de fer un examen visual al nen, si és menor de 5 anys, per prevenir problemes com els ulls ganduls o l’estrabisme. Els exàmens visuals els poden fer en nens des del primer any de vida.
La primera avaluació es recomenable que es faci abans dels dos anys, als tres – quatre anys i als cinc – sis anys abans d’entrar a l’escola. Les proves de detecció les pot un pediatra també, però poden no diagnosticar-se errors refractius lleus i ulls ganduls per falta de cooperació del propi nen.

El pegat es fa servir per potenciar la visió d’un dels ulls. Es tapa l’ull bo i d’aquesta forma s’exercita el dolent per a què millori la seva visió sense que el bo hi interfereixi. Si el destapéssim i féssim treballar ambós ulls al mateix temps quan encara no hem solucionat el problema, l’ull bo (el dominant) tornaria a exercitar-se en funció de la no exercitació del dolent . Per tant l’ull dolent empitjoraria una altra vegada el seu rendiment i i tornariem al punt de partida.
Clar de Llum treballa en la primera etapa l’ull dolent, però quan s’arriba a una millora del 70% es destapa el bo i exercitem ambós ulls de manera que l’ull dolent continuï treballant els detalls. Posteriorment, treballem amb ambós ulls per finalitzar el tractament de forma que no hi hagi regressions ni que disminueixi l’agudesa visual que havíem assolit.